Hvilken drone skal jeg vælge ?
Hvilken drone skal jeg vælge? Dette spørgsmål bliver ofte stillet på Facebook i forskellige drone grupper, og jeg hører det da også med mellemrum.
Hvis man er ny og ikke har forstand på droner, er det naturligvis nærliggende og høre andres holdning til, hvad der er godt og måske mindre godt, så vi tager også en omgang ”hvilken drone skal jeg vælge” her på bloggen.
Droner findes i mange størrelser og prisklasser, og der er mange producenter. Grundlæggende er der 3 hovedgrupper af det, man oftest omtaler som droner, men grænserne er lidt flydende, så nogle droner kan godt være i flere grupper. De ser ud som følgende:
Legetøjs droner: Små og frem for alt billige droner, der koster fra et par hundrede kroner og op til at par tusinde. De findes fra små indendørs droner på ganske få gram til større droner, der skal flyves udendørs. De kan komme med kamera, video feed mulighed og kan flyve ganske godt. De adskiller sig fra rigtige kamera droner ved, at det kamera, de måtte have om bord, ikke er mekanisk stabiliseret (gimbel), og derved bliver video, man optager, ikke særlig flot at se på. Legetøjs droner adskiller sig fra FPV racer droner ved slet ikke at være bygget så solidt op og flyve med samme hastigheder som disse.
FPV Racer droner: Er en type droner, der som navnet antyder, bruges til at flyve race med, enten alene eller med andre, hvilket er blevet meget populært. De flyves via et kamera på dronen og et video sende system, der sender billede ned til piloten, der ser dette billede enten på en skærm eller i et par videobriller. Dette foregår realtime, så piloten styrer altså dronen ud fra det billede, han/hun ser fra kameraet. FPV racer har ikke som kamera droner stabiliseret kamera for at kunne lave flotte billeder, men nogle har dog mulighed for at montere fx GO PRO kamera, som kan optage undervejs. FPV racer droner er ekstremt stærke og bygget til at kunne tåle ganske meget. Uheld, hvor man flyver ind i træer eller andre forhindringer, koster ofte kun et par propeller eller en brækket propelarm, der ret hurtigt kan skiftes ud. FPV racer kan flyve utroligt stærkt, og hastigheder over 100 km/t er slet ikke umulig at opnå.
Kamera droner: Er den type droner der bruges til enten at lave video eller fotos i høj kvalitet eller udstyres med andre sensorer, så de kan bruges til at samle data ind, fx med termisk kamera eller andre specielle kameraer. Det er den type droner der bruges af professionelle drone operatører til alle mulige opgaver. Det kan være inspektions opgaver af bygninger, opmåling eller kortlægning af områder samt foto og video til mange formål. Kamera droner har typisk et 2 eller 3 akset stabiliserings system kaldet en gimbal, så kameraet holdes i ro og er upåvirket af dronens bevægelser. De flyver normalt ikke så hurtigt som FPV racer, men piloten har meget større kontrol over kameraet. Endelig kan de større modeller konfigureres efter behov, enten med forskellige kameraer og objektiver eller efter en anden payload, man ønsker at flyve med.
Selv om jeg har droner både fra legetøjs kategorien og også en FPV racer drone, så er det kamera dronerne, som interesserer mig mest, og dem jeg arbejder med til dagligt, så det er dem, jeg bedst kan give en købe anbefaling af.
Som med alle mulige andre ting du anskaffer, er det en rigtig god idé lige at gøre dig en overvejelse for dit behov og evt. hvilket behov, du måtte have i den nære fremtid. Det er ærgerligt at købe en dyr og avanceret kamera drone, for at finde ud af, at det ikke lige er noget for dig alligevel, eller endnu værre at styrte ned og ødelægge den. Det er også ærgerligt at købe en billig og lille kamera drone, for så efter få flyveture at finde ud af, at den ikke lever op til dine forventninger af flyve tid, kamera kvalitet osv.
Kamera droner starter fra ca. 4000 kr. og op til næsten det uendelige. De dyreste kamera droner med kamera koster omkring 350.000 kr., og er det speciel byggede droner, som fx film industrien bruger, så kan de koster betydeligt mere.
Nøjes vi med at kigge på droner, der kan købes for et mere rimeligt beløb, er markedet sådan, at der er en stor producent, der stort set sidder på det hele. Producenten er kinesiske DJI, og de sidder på et sted mellem 70-90% af markeds andelene for kamera droner. Du kan læse en artikel om DJI og se, hvorfor deres droner er så populære HER.
DJI´s mest kendte serie er deres Phantom drone, som kom helt tilbage i starten af 2013. Før var droner et samle sæt, som man selv skruede sammen af forskellige komponenter. Med Phantom kom der en drone, der var færdig samlet med kompas og GPS, som var klar til at flyve ud af æsken samt vel og mærke relativ let at flyve med. Kamera købte man ved siden af og var typisk et Go PRO kamera, der ikke kunne styres i luften og var hængt op i et beslag, der ikke bevægede sig. Siden da er der sket meget!
I dag har vi Phantom 4 Pro, der koster omkring 10.000 kr., og som er en rigtig god drone i den lille 1A klasse (under 1,5 kg). Man får rigtig meget kvalitet for pengene, med højt ydende kamera, div. sensorer og en flyve tid på over 20 minutter. Flere af mine kolleger bruger netop Phantom 4 Pro specielt til kortlægnings opgaver eller inspektions opgaver, der ikke kræver speciel kamera. En ny Phantom 5 forventes her starten af 2018.
Forgængeren Phantom 3 er stadigvæk på markedet. Den har samme størrelse men ikke helt samme antal sensorer, og kameraet er heller ikke på helt samme niveau. En Phantom 3 PRO, der er den bedste fra 3 serien, ligger i skrivende stund på ca. 6.000 kr.
Skal det være en fysisk mindre drone, som er lettere at tage med, er der 3 DJI modeller. Der er Mavic PRO, der minder om en Phantom 3 i kamera kvalitet, men kan slå armene ind og har en ganske lille sender, så det hele kan bæres i en lille taske. Mavic Pro koster ca. 8.000 kr. En endnu mindre drone er DJI Spark, der ligger nede på godt 300 gram i vægt. Her er vi nede i en sådan størrelse og kamera kvalitet, at mulighederne for at bruge det professionelt er noget begrænset. Den flyver som sådan fint og har en ok kamera kvalitet, dog er kamera gimbalen kun 2 akset (stabiliseret lodret og sideværts), men en så lille drone er meget mere følsom over for vind og vejr end de større modeller, hvilket begrænser brugen en del. Som hobby drone er den dog rigtig fin, specielt hvis man tilkøber den sender der sælges som tilbehør. Spark koster fra ca. 4.000 kr. og op efter. Sidste nye Drone fra DJI er Mavic Air der lægger sig imellem den alm Mavic PRO og Spark og det kan godt være et rigtig fornuftig valg. Som noget nyt har videokvaliteten fået et nyk opad med 100 mbit pr sek.
Går vi den modsatte retning, så finder vi i klassen over Phantom den populære Inspire 1/PRO. Det er nok, hvad jeg vil betegne som arbejdshesten hos de danske drone operatører, og mange (inklusive undertegnede) har en eller har haft en. Det er en større drone end Phantom, og med sin vægt på ca. 3,5 kg er den oppe i en kategori 1B, hvilket betyder praktisk flyveprøve, hvis man skal have drone bevis. Inspire 1 kom tilbage i 2015 med det lille runde hvide X3 kamera. Senere kom X5 kameraet, der et større system kamera og med klart bedre optage kvalitet. I dag, med den kamera kvalitet Phantom 4 pro er kommet op på, ville jeg gå uden om en Inspire 1 (X3 kamera), da det kamera er ringere end det, der sidder på Phantom 4 pro. Men med X5 kameraet er det en anden sag. Så hedder det en Inspire PRO (identiske med Inspire 1 blot med et andet kamera), og den koster 28.000 kr.
Med en Inspire Pro får du en del fordele i forhold til en Phantom:
– Dronen er større og tungere og vil specielt i forhold til vind flyve bedre.
– Den er nemmere at lande og lette med, da man har landings stel helt ude i hjørnerne, og ikke 2 små faste bøjler/meder, man lander på.
– Måden, hvorpå propellerne løfter sig op over dronen, betyder, at man undgår at få propeller med i billedet, når man hurtigt flyver fremad, og man undgår den ”flimmer” effekt, der kan komme på video, hvis solen skinner, så strålerne rammer propellerne før objektivet.
– Man får mere kontrol over kameraet med blænde (aperture) indstillinger, og man får mulighed for at dreje kameraet rundt uafhængig af dronen (op til 720 grader). Denne kamera dreje funktion kan være meget nyttig ved panoreringer.
– Man har mulighed for brug af forskellige kameraer. Ud over X3 og X5 findes der et X5R, der kan optage i højere video kvalitet (RAW), et Zoom kamera der hedder Z3 med 3,5 x zoom og endelig termiske kameraer i forskellige opløsninger kaldet XT.
– Man har også den fordel, at man med et systemkamera som X5 kan sætte andre objektiver, herunder zoom objektiver, på sit kamera og derved opnå nogle fordele eller effekter, som ikke er muligt med en Phantom. Fx kan man buge et 12 mm objektiv som vid vinkel, et 25 mm som neutralt og et 45 mm for at komme tættere på, fx ved inspektioner.
– Man har også mulighed for en dual setup med en person, der flyver dronen, og en der styrer kameraet. Dette er specielt anvendeligt ved komplicerede optagelser som fx biler, cykler, både ect., der bevæger sig frem, og man gerne vil lave en flyvning forbi dem, mens man holder objektet i billedet hele tiden.
– Man har også fra start mulighed for at trække et HDMI signal ud af sender, således at man kan vise det på en ekstern skærm. Det kan være ganske nyttigt, hvis man har en kunde med, og det er vigtigt, at optagelser bliver taget på en bestemt måde. HDMI ud kan dog tilkøbes på Phantom serien, hvor senderen så skal opgraderes.
– En sidste ting, og det har nok mest relevans, hvis du skal tage penge for at flyve med drone, så ser en Inspire PRO ud af meget mere over for en kunde. Kommer man på et job med en drone til 5000 kr., så sender det samme signal til kunden, som hvis man var hyret som bryllups fotograf og kommer enten med en Smartphone eller et pocket kamera.
Ulemperne ved Inspire Pro frem for en Phantom fx 4 Pro vil være:
– Dyrere i anskaffelse, dyrere i tilbehør og dyrere i drift (kr. pr flyve time).
– Phantom fylder og vejer noget mindre, når man skal fragte den rundt.
– Den støjer og tiltrækker sig mere opmærksomhed end de mindre Phantom modeller.
– Hvis du flyver på drone bevis skal du bestå en flyve prøve.
Inspire 1/PRO er blevet afløst af en ny topmodel der hedder Inspire 2. Den kom i starten af 2017 og er opdateret på en række punkter, herunder kameraet (X5S) men er så også blevet endnu dyrere, hvorfor der stadigvæk sælges en del Inspire PRO. Inspire 2 med X5S kamera og objektiv koster ca. 42.000 kr., og skal den være med PRO-RES licenser, så man kan få det fulde udbytte af kameraet, er det ca. 52.000 + SSD diske og disklæser, hvilket bringer den op på ca. 60.000.
Samme sted havner vi, hvis vi snakker Matrice 600 PRO, der ligger i ca. 43.000 + 17.000 for et X5 kamera og beslag til dette. For både Inspire PRO, Inspire 2 og Matrice 600 PRO er vi oppe i en klasse udstyr, som kun giver rigtig mening, hvis du skal bruge dronen kommercielt og altså tage betaling for at flyve droner. Det er drone som disse dronefyn.dk blandt andet benytter til kommercielt drone flyvning. Er det i de baner, du tænker, har jeg skrevet et par artikler om emnet, der hedder ”Kan man i Danmark komme til at leve af at flyve med droner” og ”Sådan ville jeg starte en drone virksomhed op, hvis jeg skulle starte igen”, som du kan overveje at læse.
Der findes også andre producenter end DJI. Yuneec har deres Typhoon serie, hvor ”H” modellen med 6 propeller er den mest interessante. Den kan ikke matche DJI i bruger venlighed, og deres kamera er heller ikke på samme niveau, og selv om det er en lidt større drone med propel redundans til samme pris som en DJI Phantom 4 PRO, så er det altså Phantom, de fleste foretrækker.
Walkera er et andet firma, der producere droner og har et bredt sortiment med både FPV racer og kamera droner. Det virker dog, som om det er FPV racer dronerne, som Walkera har mest succes med, og jeg har endnu til gode at møde/tale med en dansk drone operatør, der arbejder med en Walkera drone som primære drone. Der var min opfattelse af de droner, som her i slutningen af 2017 start 2018 er på hylderne. Jeg håber ikke alle disse model navne har forvirret, og har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive i feltet neden for.