Droneflyvning over vand – er det risikabelt ?
Dette spørgsmål er et af dem, jeg tror, der er flere holdninger til. Jeg har hørt fra drone piloter, der helst undgår at flyve over vand eller anser det for en forøget risiko og kræver et tillæg i prisen på opgaven, hvis der skal flyves ud over vand.
Min tilgang er lidt den modsatte, og jeg vil gerne forklare, hvorfor jeg ikke anser det for mere risikabelt at flyve over vand frem for inde over land.
For det første skal man gøre sig klart, at en drone, der falder ned fra ca. 20 meter eller højere, sandsynligvis bliver totalt skadet, når den rammer jorden. Det er rigtigt, at hvis det er inde på landjorden, kan man samle stumperne op og måske endda redde tidligere optagelser på SDkortet. Falder den ned i havet eller over en sø, er dronen sandsynligvis væk og kan ikke findes igen.
Men at flyve over vand har så en række andre fordele. Der er begrænset antal mennesker, man skal tage hensyn til i forhold til sikkerheds afstande og krænkelse af privatlivets fred. Der er begrænset antal forhindringer, man skal flyve uden om. Der kan være master fra sejlbåde, bropiller etc., men det er ofte meget mere overskueligt at flyve over vand end inde på land.
Flyver man, og det blæser lidt, er viden som udgangspunkt også mere ensartet, man oplever ikke turbulens fra bygninger som inde på land, og man har som regel også meget mere plads at flyve på uden alle mulige forhindringer.
I forhold til evt. uheld og dronen falder ned, mener jeg faktisk også, man er bedre stillet ude over vand. Det eneste, der er værre end at falde ned med sin drone, så den bliver ødelagt, er at skade andre personer, når uheldet sker. I og med der normalt er meget færre antal mennesker på en sø eller på havet, er risikoen naturligvis langt mindre.
Jeg har selv for godt 3 år siden forsøgt at sikre min drone, da jeg fløj meget ude over vand. Det var med Inspire 1, som lige var kommet på markedet. Jeg forsøgte med flyde pontoner på hvert ben i form af nogle store styroform kugler. Det kan virke på den måde, hvis man kan få dem store nok, så kan en drone som Inspire 1 godt lande på vandet. Men de kan ikke hjælpe ved et styrt, så dronen ikke går i stykker, og 4 kugler af ca. 15 cm diameter gør ikke noget godt for aerodynamikken. kan jeg afsløre.
En anden løsning, jeg også arbejdede på, var at sætte forskellige fiskegrej rednings løsninger på, ud fra tanken, at hvis den falder ned, kan jeg få den tilbage igen. Den ene løsning var en lille plastik dims der hed ”waterbuoy”. Den fungerede på den måde, at hvis den kom i vand, så pustede en lille ballon sig op og kunne løfte 1 kg. Med 4 af den slags kunne man altså løfte en drone på op til 4 kg op til overfladen og få den tilbage.
Den anden løsning var endnu simplere, her kom en lille prop op med en line, så man kunne trække dronen op fra bunden. Linen kunne holde ca. 4,5 kg, og der var 33 meter line. Produktet hed ”GetterBack” og var beregnet til at montere på en fiskestang.
Jeg har prøvet at flyve med begge dele. GetterBack vejer mindst og er billigst at anskaffe (omkring 40 US $), mens Wather-buoy med 3D printet holdere var noget dyrere. Begge har fordelen af, at de ikke vejer alverden og heller ikke ændrer alverden ved dronens flyve egenskaber, som styroform kugler gør.
Men det var kortvarigt, jeg brugte dem, og det var fordi jeg kom frem til 2 ting. En drone i saltvand bare 5-10 minutter betyder, at elektronikken i drone og kamera sandsynligvis er ødelagt, hvilket betyder totalskade. Med de antal flyvninger, jeg efterhånden havde og prisen på mit udstyr, der bare blev højere og højere, blev kasko forsikring efter min mening en fornuftig investering. Med en kaskoforsikring betyder det knap så meget, om dronen kan reddes eller ej, og den dækker både over land og over vand.
Jeg har stadigvæk det bøje system liggende, hvis der er nogen, der har interesse i det.
Det er altså forklaringen på, hvorfor jeg ingen problemer har med at flyve over vand.