Vores Droner

DroneFyn råder i 2021 over 8 registeret droner. Vi har 3 størrelser droner + fastvinge drone, der alle har et primært formål, men som også kan efter behov omkonfigureres og indsættes ved andre typer opgaver, og de supplerer hinanden rigtig fint, pga. deres store forskellighed.

DJI Matrice 210RTK V1 og V2

I 2019 havde vi tilgang af 2 nye droner, der begge er ret avanceret type drone. Den første var en opgradering af den DJI Matrice 210RTK. Den nye udgave hedder 210RTK V2 og er forbedre på en række områder.  De er primært e inspektions drone, og en række egenskaber gør den særdels egent til disse typer opgaver. Nogle af de specielle egenskaber er at den er vand og støv afvisende og kan således operere i mere barske omgivelser end andre droner. Til de 2 Matrice 210RKT droner har vi 4 forskellige kamera, herunder termografi kamera.

DJI Matrice 210 RTK dronefyn transparant

Flyveklar vægt ca. 6,2 kg. Max flyve hastighed ca. 75 km/t. Effektiv flyvetid ca. 25 minutter pr batteri sæt med dobbelt kamera setup. Samlet flyvetid med batteriskifte uden opladning 200 minutter ( 8 batterier ).

eBee X

Den anden nye Drone der kom til er en SenseFly Ebee X der er en fastvinge drone i den særdeles seriøse ende af skalaen. Den bruges kun til mapping opgaver, men kan udrustes med forskellig typer kamera alt efter opgavens krav. Det er bl.a. denne drone DroneFyn bruger på det meget store og omfattende kortlægnings projekt som vi udføre for Odense Letbane. Ebee X kan flyve optil 90 min. På et batteri, dække områder på optil 500 Ha og er pga. af den lave vægt på under 1.500 gram en af de eneste droner der kan godkendes til generel person overflyvning.
RTK (Real Time Kinematic) er et præcisions system som vi kommer til at arbejde meget mere med i fremtiden. Hvor alm. GPS positions system giver en nøjagtighed på +/- ca. 1,5 meter så giver RTK en nøjagtighed på +/- 10 cm. Denne ekstrem stor præcision for dronen opnås via en groundstation i forhold til almindlig GPS baseret positioner som vores andre droner bruger. Vi har 3 forskellige drone udstyret med RTK, de to Matrice 210RTK modeller og vores Ebee X har også mulighed for RTK.

RTK drone position system

DJI Inspire 2

Billede af Dronefyns dji nspire 2

DJI Inspire 2 er en af vores mest brugte droner. Faktisk bruger vi lige denne type så meget at vi har en ekstra back up Inspire 2 stående, da vi ikke kan undvære den, fx hvis den skal til service eller andet. Det er en drone, der kom på markedet for et par år siden og er opgraderet på en række punkter i forhold til forgængeren. Vi har 3 kamera vi kan sætte på Inspire 2. X4S, X5S og det nye X7 med optil 6K. Dertil har vi et hav af objektiver og filtre for at opnå de bedste forudsætninger for rigtig lækre og flotte optagelser. Inspire 2 kendetegnet ved højere flyvesikkerhed, hurtigere flyve hastighed og længere tid i luften end tidligere modeller.
Flyveklar vægt ca. 3,5 kg. Max flyve hastighed ca. 75 km/t. Effektiv flyvetid ca. 17 minutter pr batteri med XT termografisk kamera. Samlet flyvetid med batteriskifte uden opladning 136 minutter ( 8 batterier ).

Mavic PRO

mavic pro dronefyn

I 2017 fik vi vores mindste drone. Det er en Mavic PRO der udmærker sig ved at være super kompakt under transport, lav vægt og lille størrelse når den flyver. Det er ikke en drone vi bruger meget, men den kommer til sin ret, hvis vi skal flyve indendørs hvor det kan være et problem med de større droner der på grund af det lufttryk der kommer fra propeller der kan lave en del turbolens og papirer, støv osv. kan blive hvirvlet rundt. Det problem er der ikke med en lille let drone som Mavic PRO. Der ud over har vi lejlighedsvis haft Mavic PRO med som back up drone, hvis det har knebet med pladsen til en større drone som backup.
Flyveklar vægt ca. 750 gram. Max flyve hastighed ca. 80 km/t. Effektiv flyvetid ca. 25 minutter pr batteri. Samlet flyvetid med batteriskifte uden opladning ca.75 minutter ( 3 sæt batterier).

DJI Mavic Pro i hånden dronefyn

DJI Matrice 600 & Matrice 600 PRO

Billede af vores DJI Matrice Pro 600 med kamera

Vi har 2 store droner som er en DJI Matrice 600 og en Matrice 600 PRO. Det er, som det fremgår af fotos, et par store droner. De måler fra propelspids til propelspids diagonalt ca. 166 cm. De har en stor løftekraft på ikke mindre end 6 kg, hvilket betyder, at vi kan montere produktions kamera under den. Vi har konfigureret Matrice 600 til at flyve med et Sony S7R II, som er et systemkamera med fullframe sensor på 42 megapixel
Modsat de mindre droner vi flyver med er der her tale om en hexacopter, altså en drone med 6 propeller og derfor med indbygget større sikkerhed. Man taler om redundans, hvilket betyder, at skulle en motor gå i stykker eller en propel knække, kan vi stadigvæk styre dronen sikkert ned. Matrice 600 er desuden den første drone, der har 3 dobbelt batteri redundans, og den kan ydermere opgraderes, så GPS og styreenhed også har redundans. Matrice 600 har mulighed for at benytte 3 forskellige kamera løsninger, hvor det ene er et termografisk kamera, foruden det store system kamera vi også flyver med.
En sidste og meget vigtig ting er, at Matrice har en hidtil uhørt lang flyve tid, naturligvis alt efter konfiguration helt op til 45 minutter.
Flyveklar vægt ca. 3,5 kg. Max flyve hastighed ca. 75 km/t. Effektiv flyvetid ca. 17 minutter pr batteri med XT termografisk kamera. Samlet flyvetid med batteriskifte uden opladning 136 minutter ( 8 batterier ).
Til samtlige vores droner tilbyder vi mulighed for 2 mands betjening med pilot og fotograf/kamera fører. Specielt mere komplekse videooptagelser kan med fordel løses af et to mands team
DroneFyn tilbyder også at supplere drone optagelser med video/foto/timelaps optaget ved jorden. Til det brug har vi to løsninger. Sony A7R II opsat på en slide skinne eller i en Ronin 3 akset stabiliserings system, og den anden løsning er en DJI OSMO i X5 konfiguration, som vi bruger en del til løsning af ejendoms præsentationer.
Vidste du at……
En drone som Inspire PRO kan styres op til ca. 2 KM væk fra piloten, mens der er fuld kontrol over dronen – vi flyver dog sjældent mere end 200-300 m ud og ikke uden for synsvide.
Matrice 600/PRO kan på grund af kraftigere sender/modtager og den større størrelse flyves længere væk. Den kan ses på over 1000 meter, og det er også max distancen, vi flyver den væk – men det er stadigvæk 3 gange mere end Inspire PRO.
Droner er i princippet slet ikke det, vi flyver med. Det kaldes det blot i folkemunde, og derfor bruger vi det udtryk, alle kender. I virkeligheden er det en helikopter med 4, 6, 8 eller endnu flere propeller. De kaldes også for Quadcopter, Multicopter eller UAS.
I Danmark har vi reguleret droneflyvninger således, at man skal have en drone uddannelse for at kunne flyve med drone i bymæssig bebyggelse. Læs mere om drone regler for private og hobby piloter her: http://www.trafikstyrelsen.dk/da/droneregler