Drone bevis eller drone tegn – hvad skal du…
Fra 01.06.17 blev de danske regler for flyvning med droner ændret (igen). Nu er der kommet det, man populært kalder ”land” eller ”hobby flyve” reglerne, der fastsætter de regler, man som hobby pilot skal overholde. Du kan læse om den HER.
Det vil sige, at du, såfremt du ønsker at flyve med en drone, der vejer mere end 250 gram, skal tage det, der hedder et drone tegn og registrere din drone. Det er ikke noget, der er svært, og det foregår online, hvor man får et kort indblik i reglerne og tager en lille test. Det tager vel omkring en ½ time og koster 75 kr. Samtidig skal du registrere din drone (producent og model), og efterfølgende skal der skrives et nummer eller dit navn på dronen, så myndighederne har mulighed for at se, at det er din drone.
Gør du ikke dette, flyver du ulovligt, og flyver du ulovligt, dækker din lovpligtige ansvarsforsikring ikke. Vi vender tilbage til forsikring om et øjeblik.
Den anden mulighed er at tage det, man kalder et dronebevis. Det er mere omfattende, alt efter kategori drone du skal flyve med og foregår på en af landets droneskoler. Typisk tager det 2-4 dage, hvor man lærer om droner, hvorfor de virker, som de gør, og de regler man skal følge, når man flyver med droner. Som det er i skrivende stund, så kræver den lille 1A kategori (op til 1500 gram) ikke en praktisk flyve prøve, mens 1B (op til 7 kg og 2 op til 25 kg) begge kræver en praktisk flyveprøve. Alle kategorier skal bestå en teoretisk flyveprøve. Dronebevis er typisk for folk, der skal bruge droner som en del af deres arbejde.
Når man har gennemført denne uddannelse og har det antal flyvetimer, som der er krævet, så får man et dronebevis, der giver mulighed for også at flyve i bymæssig bebyggelse, hvilket hobby piloter ikke må.
Dvs. at du fra start af er tvunget til at tage stilling til, om du ”kun” flyver for sjov uden for bymæssig bebyggelse, eller du også vil have mulighed for at flyve lovligt inden for bymæssig bebyggelse.
Der er ikke noget i vejen for at starte med et drone tegn og så opgradere til et drone bevis senere hen. Tager du drone bevis, flyver du efter samme regler uden for by som dem med droge tegn, dog med lidt færre restriktioner.
Det er i denne sammenhæng vigtigt at nævne, at reglerne for drone tegn gælder for alt, der flyver med radio styring, hvad enten det har vinger eller propeller og har en vægt på over 250 gram. Altså en lille fjernstyret helikopter eller modelfly er også underlagt disse regler, hvis vægten er over 250 gram.
En sidste ting som skal til, for at du lovligt kan flyve med drone, når du enten har taget et drone tegn eller et drone bevis, er en ansvarsforsikring. Den lovpligtige ansvars forsikring, som man også kender for motorkøretøjer i trafikken skal sikre, at hvis man bliver involveret i et uheld og laver skader på mennesker eller ting, der tilhører andre, så er der en forsikring, der dækker dette.
Det er en udmærket ide, da en drone, der enten falder ned eller flyver vandret med roterende propeller, kan lave betydelige personskader. Naturligvis vil skadernes omfang være afhængig af størrelsen af dronen, men selv en drone på 1 kg vil jeg meget nødig have i hovedet, hvis den flyver for fuld kraft fremad.
Nogle forsikrings selskaber tilbyder en drone forsikring som en del af en ansvars eller indbo forsikring, men i langt de fleste tilfælde så er der ikke dækning den vej, og du skal have en ekstra forsikring. En mulighed kan være et tilkøb hos dit eksisterende selskab, eller en anden mulighed kan være at melde sig ind i Modelflyve Danmark, hvor man som medlem har en forsikring med i sit abonnement. Et medlemskab af Modelflyve Danmark koster ca. 700 kr. om året og er nok den billigste løsning for en drone ansvars forsikring pt.
En tillægs kasko forsikring er også en mulighed, men det giver først for alvor mening, hvis man flyver med dyrere droner og flyver en del. Forsikrings præmien for en kasko forsikring ligger typisk på omkring 5% af værdien af dronen. Så køber du en drone til fx 30.000 kr. så vil det koster dig ca. 1.500 kr. pr år at kasko forsikre den.
For mit eget vedkommende så har jeg i DroneFyn regi så mange droner og meget udstyr, som jeg bruger ganske meget, så jeg ser det som en naturlig del af min virksomhed, at der er tegnet en kasko forsikring, da det udstyr, jeg arbejder med alt efter opgavens type, hurtigt kan koste mange penge. Jeg faldt for en engelsk løsning fra et firma, der hedder Coverdrone, som har specialiseret sig i at lave droneforsikrings løsninger til professionelle drone operatører.