Vores droner

Vi har i øjeblikket 4 droner, som vi arbejder med (godkendt af trafikstyrelsen) og 2 trænings droner der ikke bruges til at løse opgaver med. Vi har 3 størrelser godkendte droner, der alle har et primært formål, men som også kan indsættes ved andre typer opgaver, og de supplerer hinanden fint.

 

Vores 2 Phantom 4 droner
IMG_7620
Inspire i landnings position ved siden af en ældre Phantom 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vores mindste drone, som vi faktisk har 2 af, er en DJI Phantom 4 (kategori 1B). Det er en fysisk lille og let drone med en vægt på under ca. 1400 gram. Vores primære indsats område med denne drone er til trafik overvågnings opgaver, hvor den på grund af sin lange flyvetid, stabile og præcise GPS positions funktion er meget velegnet til at stå stille på et bestemt punkt i en bestemt højde. Der udover er den lille størrelse også en fordel i forhold til omgivelserne, da den ikke syner af meget i fx 70 meters højde, og i den højde er den næsten lydløs. Der udover fungerer de to Phanton 4 også som backup droner, når vi er ude på opgaver, således at vi ikke risikerer at komme ud på en opgave og ikke have mindst en funktions dygtig drone.

(Flyveklar vægt ca. 1,4 kg. Max fart ca. 80 km/t. Effektiv flyvetid ca. 20 minutter)

 

Inspire her med x3 kamera og propelbeskytter
Inspire Pro med 12 mm objektiv og modlys blæde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vores mellemste drone er en DJI Inspire PRO, som ret beset er en mellemklasse drone (Kategori 1B). Denne drone er vores ”arbejdshest”, og den vi flyver absolut mest med. Den er både mere avanceret og har en mere stabil kamera platform end Phantom 4, og kameraet er klasser bedre til at optage video og fotos med. Der er tale om et systemkamera med 16 Mpixel, hvor vi kan udskifte objektiv efter opgave type. Man har med Inspire platformen ikke de samme problemer med propeller eller landingsstel, der kommer med på optagelser. Ud over mulighed for 2 personers betjening (pilot og kamera mand) er der mulighed for at sætte forskellige kamera typer på, herunder også termisk kamera.

(Flyveklar vægt ca. 3,5 kg. Max fart ca. 75 km/t. Effektiv flyvetid ca. 15 minutter)

 

IMG_9168
Matrice 600 med 1 liter mælk til sammenligning.
IMG_9199
Inspire Pro, Phantom 4 og Matrice 600 i baggrunden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vores største drone er en DJI Matrice 600. Det er, som det fremgår af fotos, en stor drone. Den måler fra propelspids til propelspids diagonalt ca. 166 cm. Den har en stor løftekraft på ikke mindre end 6 kg, hvilket betyder, at vi kan montere produktions kamera under den. Modsat de to andre er der her tale om en hexacopter, altså en drone med 6 propeller og derfor med indbygget  større sikkerhed. Man taler om redundans, hvilket betyder, at skulle en motor gå i stykker eller en propel knække, kan vi stadigvæk styre dronen sikkert ned. Matrice 600 er desuden den første drone, der har 3 dobbelt batteri redundans, og den kan ydermere opgraderes, så GPS og styreenhed også har redundans. Matrice 600 har mulighed for at benytte samme kamera modul system som på vores Inspire Pro, hvilket betyder, at vi kan flytte kamera rundt efter behov mellem de to droner.

På sigt får vi også mulighed for at sætte de store tunge produktions kameraer på Matrice 600.

En sidste og meget vigtig ting er, at Matrice har en hidtil uhørt lang flyve tid.

(Flyveklar vægt optil 15,1 kg. Max fart ca. 65 km/t. Effektiv flyvetid alt efter payload op til 45 minutter)

 

Propelbeskytter bruges ved specielle flyvninger
Propelbeskytter bruges ved specielle flyvninger
Mulighed for pilot og kamera førere
Mulighed for pilot og kamera førere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der udover har vi to trænings droner. Den ene er en drone a la Phantom 4 men fra en anden producent, Yuneec. Modellen hedder Q500 4k, og den udmærker sig ved at have meget godmodige flyveegenskaber, og den kan ydermere skrues ned, så hastigheden ikke overstiger 8-9 km/t. Det er blandt anden den drone, vi bruger til drone demonstrationer og foredrag, når vi afholder den slags.

Den anden drone er en FPV racer, og det med racer skal man tage helt bogstaveligt. Den flyver op mod 120-130 km/t, og man sidder med videobriller på og styrer den. Den vejer ikke mere end godt 500 gram, men det er en rigtig vild drone at flyve med, og den kræver yderste koncentration.

Ud over de 6 droner vi i øjeblikket har i DroneFyn regi, har vi via vores tætte samarbejde og partnerskab i Drone Alliancen mulighed for at trække på special droner fra Jyllands og Sjællands afdelinger af Drone Alliancen.

 

Vidste du at….

En drone som Inspire PRO kan styres op til ca. 2 KM væk fra piloten, mens der er fuld kontrol over dronen – vi flyver dog sjældent mere end 200-300 m ud og ikke uden for synsvide.

Matrice 600 kan på grund af kraftigere sender/modtager og den større størrelse flyves længere væk. Den kan ses på over 1000 meter, og det er også max distancen, vi flyver den væk – men det er stadigvæk 3 gange mere end Inspire PRO.

Droner er i princippet slet ikke det, vi flyver med. Det kaldes det blot i folkemunde og derfor bruger vi det udtryk, alle kender. I virkeligheden er det en helikopter med 4, 6, 8 eller endnu flere propeller. De kaldes også for Quadcopter, Multicopter eller UAS.